Teknologiateollisuus ry on parantanut tavoitteellisuutta ja läpinäkyvyyttä OKR-mallin ja Viva Goalsin avulla, lisäten työntekijöiden motivaatiota ja sitoutumista.
Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, jonka noin 1 800 jäsenyritystä edustavat kattavasti elektroniikka- ja sähköteollisuutta, kone- ja metallituoteteollisuutta, metallien jalostusta, tietotekniikkaa sekä suunnittelu- ja konsultointialaa.
Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä sekä kestävää kehitystä ja vastuullista yritystoimintaa edistävä yhdistys on sitoutunut avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen toiminnassaan niin ulkoisten sidosryhmien kuin myös oman organisaationsa sisällä.
Teknologiateollisuus ry on kehittänyt toimintaansa merkittävästi ottamalla käyttöön OKR-mallin (Objectives and Key Results) vuonna 2020 ja siirtymällä Microsoftin Viva Goals -alustaan vuonna 2023.
OKR-malli toi ketteryyttä ja konkretiaa toimintaan
Teknologiateollisuus otti OKR-mallin käyttöön parantaakseen tavoitteiden selkeyttä ja toiminnan läpinäkyvyyttä. Mallin avulla organisaatio yhdisti pitkän aikavälin strategiset tavoitteet ja päivittäisen toiminnan.
Teknologiateollisuuden jäsenpalvelupäällikkö Tarja Ihalainen kertoo: ”Ajattelimme, että tämä voisi olla hyvä malli meidän tyyppiselle organisaatiolle auttaa saamaan ne pitkät valot ja lyhyet valot samaan kuvaan.”
Vuonna 2020 Teknologiateollisuus aloitti laajan muutoksen toimintatavoissa perehdyttämällä henkilöstön OKR-mallin perusteisiin.
”Meillä oli kick-off, jossa toinen päivä omistettiin OKR:lle. Jokainen tiimi lähti tekemään niitä omia OKR:ia siellä ja panostimme paljon siihen yhteiseen ajatteluun.”
Samaan aikaan henkilöstön kanssa hahmotettiin strategian mukaiset pitkän tähtäimen tavoitteet, toimintasuunnitelma, organisaation vuositavoitteet sekä tiimien OKR tavoitteet. Myös henkilökohtaiset OKR:t rakennettiin mukaan kokonaisuuteen.
Kolme keskeistä periaatetta otettiin käyttöön:
- Pysähdytään tertiileittäin tarkistamaan tavoitteiden edistyminen. Tämä mahdollistaa tavoitteiden jatkuvan arvioinnin ja tarvittavien muutosten tekemisen ajoissa.
- Henkilökohtaiset tavoitekeskustelut siirtyivät yhteisiin OKR-keskusteluihin, mikä lisäsi tiimityötä ja yhteisymmärrystä tavoitteista.
- Jokaisen tiimin ja yksilön OKR:t ovat kaikkien nähtävillä, mikä luo avoimuutta ja lisää yhteistä ymmärrystä organisaation tavoitteista.
Yhdessä sovittujen periaatteiden avulla koko organisaatio oli tietoinen yhteisistä tavoitteista ja työskenteli yhdessä niiden saavuttamiseksi.
OKR-malli toi mukanaan ketteryyttä ja konkretiaa, mikä auttoi organisaatiota keskittymään olennaiseen ja varmistamaan, että kaikki työntekijät työskentelivät kohti yhteisiä päämääriä.
Viva Goals auttaa visualisoimaan tavoitteet ja avaintulokset
Vuonna 2023 Teknologiateollisuus otti käyttöön Microsoftin Viva Goals -alustan, joka teki OKR-mallin seuraamisesta ja visualisoimisesta helpompaa.
”Viva Goals oli luonnollinen valinta, koska käytämme Microsoftin ohjelmistoja muutenkin. Otimme muutaman pilottitiimin kokeilemaan sitä, ja se oli hyvä lähestymistapa. Pilottikokeilu opetti meille, miten ihmiset voivat väärinymmärtää alustaa tai keksiä parempia tapoja käyttää sitä.”
Tarja Ihalainen
Jäsenpalvelupäällikkö, Teknologiateollisuus ry
”Viva Goals yhdisti OKR:ien seurannan myös organisaation tasolla”, Ihalainen kertoo. Alusta mahdollistaa tiimien ja yksilöiden työn kytkemisen organisaation laajempiin tavoitteisiin. Työkalun mahdollistama visualisoitu läpinäkyvyys on parantanut toiminnan tavoitteellisuutta ja motivaatiota koko organisaatiossa.
Työkalun käyttöönoton myötä Teknologiateollisuus siirtyi kvartaalien mukaisesta tekemisestä tertiilitasolle.
Kun tertiili vaihtuu, Teknologiateollisuus kokoontuu toimistolle Helsingin Etelärantaan. Tertiilikatsaukseen voi myös osallistua Teamsillä mukaan etänä. Katsauksessa käydään yksitellen läpi jokainen tavoite. Tämä prosessi on auttanut tekemään OKR-mallista osan organisaation päivittäistä toimintaa.
Sinnikkyys ja jatkuva oppiminen avainasemassa
Alkuinnostuksen jälkeen haasteita esiintyi tavoitteiden asettamisessa ja avaintulosten määrittämisessä.
”Oli tärkeää oppia, että tavoitteen ei tarvitse olla sataprosenttisesti saavutettu”, Ihalainen selittää. Hän korostaa, että OKR:t ovat nimenomaan venytystavoitteita, joiden on tarkoitus haastaa ja inspiroida tiimejä, ei olla itsestäänselvyyksiä.
Vaikka haasteita on ollut, Teknologiateollisuus on onnistunut parantamaan toiminnan selkeyttä ja läpinäkyvyyttä.
”Kaikista suurin hyöty on ollut se, että meillä on nyt selkeä suunnitelma ja mittarit, joiden avulla voimme seurata edistymistä.”
Tarja Ihalainen
Jäsenpalvelupäällikkö, Teknologiateollisuus ry
Koko organisaation toiminnan kattava läpinäkyvyys on antanut henkilöstölle mahdollisuuden keskittyä olennaiseen ja priorisoida paremmin.
”Tärkeintä on, että uskalletaan kertoa, jos ei ymmärretä, ja pyydetään apua”, Ihalainen painottaa. Jatkuva oppimisprosessi ja sinnikkyys ovat avainasemassa Teknologiateollisuuden menestyksessä.
”Sellainen sinnikkyys ja tämän OKR-ajattelun suuntaan meneminen ja hyväksyminen, että tämä on jatkuvaa parantamista, ovat tärkeitä tällaisessa muutoksessa, jossa ihmisten pitää lähteä ajattelemaan niitä asioita ja toimimaan toisella tavalla”, Tarja kiteyttää.
Lataa projektinhallinnan opas
Lataa oppaamme projektien sujuvaan hallintaan ja helpota organisaatiosi projektityöskentelyä. Jätä yhteystietosi ja lähetämme oppaan sähköpostiisi.